Skip to content

Manuele THERAPIE

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Er is specifieke kennis van de werking en de ziekteleer van gewrichten. Karakteristiek voor het vak is het toepassen van specifieke manueeltherapeutische mobiliserende en manipulerende technieken aan gewrichten van de wervelkolom en armen en benen.

Veel voorkomende klachten binnen de manuele therapie zijn nekklachten met- en zonder armpijn en/of hoofdpijn, duizeligheidsklachten, schouderpijn, elleboogpijn, lage rugpijn, heuppijn, kniepijn en voetpijn

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn / haar opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd (3-jarige master opleiding tot manueel therapeut aan de SOMT). Daarmee heeft hij / zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door deze gespecialiseerde opleiding is juist de manueel therapeut in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen.

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
– hoofd-en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;

– nek-en schouderklachten met uitstraling naar de armen;

– lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;

– hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib-en borstpijn;

– duizeligheid bij het bewegen van de nek;

– kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;

– voetklachten bij lopen of hardlopen;

– heupklachten;

– frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder);

– tenniselleboog.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Ook als u twijfelt, kunt u veilig een manueel therapeut bezoeken. Hij / zij voert altijd eerst een screening uit om te beoordelen of u bij de manueel therapeut aan het juiste adres bent of toch beter naar uw huisarts kunt gaan.

Afspraak maken

U kunt zich bij ons met én zonder verwijsbrief van de arts aanmelden. Het is van belang dat u aangeeft wat uw klacht is. Wij plannen een afspraak met u in en bieden u een eerste afspraakmogelijkheid binnen twee werkdagen of op een later, passend tijdstip. Bij de eerste afspraak krijgt u handige informatie mee naar huis. Wat moet u bij de eerste behandeling meenemen:

  • Uw verzekeringspasje en identiteitsbewijs
  • Een handdoek
  • Eventueel de verwijsbrief van de arts