Skip to content

Fasciatherapie - Bindweefselmassage

Wat is fascia?

Fascia is het Latijnse woord voor bindweefselvliezen. Onze fascia verbindt alle spieren, gewrichten, botten en organen met elkaar. Het is één groot 3-dimensionaal elastisch netwerk in ons lichaam dat loopt van top tot teen. Fascia zorgt ervoor dat alles in ons lichaam bij elkaar wordt gehouden en alles op de juiste plek blijft zitten.

Ontstaan van klachten
Klachten in de fascia ontstaan onder andere door langdurig dezelfde houdingen, overbelasting van spieren, een ongeluk of operatie. Maar ook stress te weinig water drinken, slechte voeding, te weinig beweging of niet voldoende variatie in bewegingen kunnen fasciaklachten geven. Dit uit zich in stijfheid, verklevingen, ontstekingen, pijn of verhardingen in de fascia.

Omdat de fascia van top tot teen loopt en één groot elastisch netwerk vormt, reageert alles in het lichaam op elkaar en werkt het samen met elkaar. Alle krachten binnen het lichaam worden verdeelt over dit gehele systeem. Dus een beperking in uw enkelgewricht kan letterlijk uw nekpijn veroorzaken.

Wat ook nog invloed heeft op de kwaliteit van de fascia is uw emotionele gesteldheid en levensstijl. Dit geldt ook voor stress, slaap, voeding, rouw, hormonen en medicijnen. Al deze factoren kunnen er voor zorgen dat je meer pijn ervaart, omdat ze de gevoeligheid van ons zenuwstelsel doen toenemen. Deze factoren kunnen ook de oorzaak zijn van uw klachten of ze houden uw klachten in stand.

Welke klachten?
Fasciatherapie is o.a. geschikt bij:
– rug-, nek en schouderklachten
– zowel acute als chronische klachten
– gewrichts- en spieraandoeningen
– sportblessures
– hoofdpijn
– fibromyalgie
– RSI/CANS

Gezonde fascia
Fascia kun je gezond houden door dagelijks gevarieerd te bewegen, voldoende water te drinken en te ontspannen. Fascia moet genoeg water bevatten om de dagelijkse belasting aan te kunnen, anders droogt het uit. Voorkom verklevingen en verhardingen, houd je bindweefsel soepel! Ga sporten, doe aan yoga.
Als de ademhaling rustig is, is er nauwelijks verhoogde spier- en bindweefselspanning.
Ontspanning vermindert daarmee de kans op klachten.

Verhelpen van uw klachten
Fasciatherapie is een zachte, diepgaande vorm van behandelen met manuele technieken of met roestvrijstalen instrumenten (IASTM tools). De fasciatherapeut onderzoekt het hele lichaam. We zoeken naar de oorzaak van uw klachten, daarbij wordt ook rekening gehouden met uw emotionele gesteldheid en levensstijl.
Voor doorverwijzing en/of vergoeding door de ziektekostenverzekering gelden dezelfde regels als bij fysiotherapie. Fasciatherapie richt zich op het herstellen van de balans en oplossen of verlichten van uw klachten.

Afspraak maken

U kunt zich bij ons met én zonder verwijsbrief van de arts aanmelden. Het is van belang dat u aangeeft wat uw klacht is. Wij plannen een afspraak met u in en bieden u een eerste afspraakmogelijkheid binnen twee werkdagen of op een later, passend tijdstip. Bij de eerste afspraak krijgt u een met handige informatie mee naar huis. Wat moet u bij de eerste behandeling meenemen:

  • Uw verzekeringspasje en identiteitsbewijs
  • Een handdoek
  • Eventueel de verwijsbrief van de arts