Onze specialisaties
U kunt voor de meeste pijnklachten terecht bij de algemeen fysiotherapeut. Bijvoorbeeld met pijnklachten als gevolg van overbelasting of na trauma’s en operaties, chronische aandoeningen zoals artrose, reumatische aandoeningen en MS.
De algemeen fysiotherapeut gaat samen met u aan het werk om u zo snel en zo goed mogelijk resultaat te laten behalen. Bij het opstellen van een behandelplan kijkt hij/zij samen met u naar uw wensen, uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met manuele behandelingen, adviezen en oefeningen zorgt de fysiotherapeut ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen.
Ook voor advies en behandeling die (verergering van) klachten voorkómen kunt u terecht bij de algemeen fysiotherapeut.
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Er is specifieke kennis van de werking en de ziekteleer van gewrichten. Karakteristiek voor het vak is het toepassen van specifieke manueeltherapeutische mobiliserende en manipulerende technieken aan gewrichten van de wervelkolom en armen en benen.
Veel voorkomende klachten binnen de manuele therapie zijn nekklachten met- en zonder armpijn en/of hoofdpijn, duizeligheidsklachten, schouderpijn, elleboogpijn, lage rugpijn, heuppijn, kniepijn en voetpijn.
Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. Hij of zij weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe u geblesseerd raakt.
De sportfysiotherapeut adviseert over de opbouw van training en helpt bij de keuze van een sport die bij u past. Hij of zij begeleidt en adviseert ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen en kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie training wordt ingezet als onderdeel van therapie.
De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder.
Bindweefselvliezen, oftewel ‘fascia’ omgeven alle spieren, gewrichten, botten en organen. Deze vliezen vormen een geheel netwerk in het lichaam en zorgen er voor dat alles met alles verbonden is. Maar niet alleen verbindt het; het zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Fascia bevatten veel zenuwuiteinden en als het in een slechte conditie is kan het pijn veroorzaken. Ook kan door verklevingen in de fascia de beweeglijkheid beperkt zijn. Er zijn specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de conditie van de fascia te verbeteren. De fasciatherapeut beheerst deze technieken.
Klachten aan hand- en pols zijn het aandachtsgebied van de handtherapeut. Door uitgebreide nascholing en klinische ervaring heeft zij zich gespecialiseerd in de behandeling hiervan.
Handtherapeuten zijn uitstekend op de hoogte van de anatomie van de hand en van de
verschillende letsels en aandoeningen. Uw handtherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u bij blessures, trauma’s of na operatie naar een optimaal herstel.
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat training en deskundige begeleiding noodzakelijk is voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen en COPD (chronische aandoening van de luchtwegen).
Een fysiotherapeut met specifieke kennis op het gebied van hart- vaat- en longaandoeningen is deskundig om u te helpen. Onder andere bij het op peil brengen of verbeteren van uw conditie door oefeningen en/of het aanleren van ademtechnieken en –tempo. Door de diverse oefeningen krijgt u het gevoel meer controle te hebben over uw aandoening. Fysiotherapie helpt u om uw levensgewoontes en levensstijl positief te veranderen.
Medical taping is een behandelmethode waarbij elastische tape wordt gebruikt. De tape heeft dezelfde rekbaarheid als de huid en vormt hiermee een soort tweede huid. Via de huid kunnen spieren en gewrichten ondersteund of ontlast worden zonder de functie te beperken. Het wordt binnen de fysiotherapie gebruikt om spierfuncties te verbeteren, ontstekingen of vochtophopingen te verminderen, corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting, ondersteunen van gewrichten, verminderen van pijn, stimuleren van bloedcirculatie en lymfeafvoer.
Wanneer u thuis komt uit het ziekenhuis na het krijgen van een totale heup- of knieprothese wordt u begeleid door de fysiotherapeut. Uw fysiotherapeut is specifiek geschoold en begeleid u naar uw herstel door oefeningen aan te bieden die niet te belastend zijn maar juist stimulerend. Binnen ons kwaliteitsnetwerk Fysiovisie zijn over de revalidatie afspraken gemaakt met de specialisten van de Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven. Door deze samenwerking heeft u, in de meeste gevallen, minder behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Bij complicaties is er direct overleg met specialistische zorg.
Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem, ook voor veneus oedeem en lipoedeem.
Tijdens behandelingen wordt, afhankelijk van het type oedeem, compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, materialen en adviezen waarmee u kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode. De oedeemfysiotherapeut heeft hierbij ook aandacht voor de effecten die het oedeem op u en uw functioneren heeft en begeleidt u in training en een gezonde leefstijl.
Fysiotherapie kan zinvol zijn tijdens en na de medische behandeling van kanker; operatie, chemotherapie en/of bestraling en in de fase waarin de behandeling is gericht op verlichting van pijn en ongemak.
Afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt en de problemen die u ervaart wordt een individueel behandelplan opgesteld. Belangrijk uitgangspunt is dat u weer de regie over uw eigen lichaam terug krijgt, dat u voelt wat wel en niet goed voor u is.
Dry needling is een behandeltechniek van de speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut. De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Een triggerpoint is een verkrampt plekje in de spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn op een andere plek in het lichaam veroorzaakt. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daardoor raken de spieren snel en langdurig ontspannen. De fysiotherapeut zal vaak meerdere spieren behandelen.
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier even lokaal aan, dit geeft een soort krampgevoel. Na de behandeling kunt u zich weer makkelijker bewegen. Het behandelde gedeelte kan na de behandeling vermoeid en/of stijf aanvoelen. Dit is meestal van korte duur. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.
4xT staat voor Testen, Triggeren, Tapen en Trainen en is gebaseerd op de nieuwste anatomische inzichten. Eerst wordt geTest wat vermindering van de pijn geeft of verbetering van de bewegingsuitslag. Vervolgens wordt dit geTriggerd in de geteste richting (het losmaken van het bindweefsel, de spieren en de gewrichten). Daarna wordt dit gestuurd door een Tape in de geteste richting aan te leggen, dit zorgt voor lange nawerking van de behandeling. En uiteindelijk wordt dit verder geTraind om het behaalde resultaat in te slijpen én voor een blijvend resultaat te zorgen.
De methode is een totaalconcept: In het lichaam zit alles met elkaar in verbinding, hierdoor heeft deze methode ook invloed op het hele lichaam. U voelt u direct losser en lekkerder in uw lijf.
Bij borstvoedende of kolvende moeders worden er regelmatig hardnekkig verstopte melkkanalen en/of een (dreigende) borstontsteking gezien.
Een dreigende borstontsteking is te herkennen aan pijnlijke, harde, warme en soms al rood wordende plek in de borst. Het is mogelijk dat een hardnekkig verstopt melkkanaaltje overgaat in borstontsteking. U kunt op dit moment al hulp inroepen van een fysiotherapeut.
De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies, daags na elkaar. Elke pijnlijke plek op de borst wordt 5 minuten met ultrageluid behandeld. De behandeling is pijnloos, weinig belastend voor de moeder en kent geen schadelijke neveneffecten. Meestal is het effect na de eerste behandeling al zichtbaar en voelbaar. Direct na de behandeling moet u uw kind voeden en/of afkolven.
Claudicatio intermittens is de medische benaming voor het klachtenpatroon dat ontstaat door gehele of gedeeltelijke verstopping in slagaders naar/in de benen. In de volksmond wordt dit ‘etalagebenen’ genoemd. De verstopping is verantwoordelijk voor verminderde toevoer van bloed naar spieren in de benen waardoor daar zuurstoftekort ontstaat. Dit geeft een krampachtige pijn die in ernstige gevallen lopen onmogelijk maakt.
De beste behandeling van claudicatio intermittens is “Gesuperviseerde Looptherapie”(=GLT) Hierbij traint u in oplopende vormen en met toenemende belasting op de loopband uw loopvermogen. Door de toenemende belasting worden nieuwe bloedvaatjes gevormd die om de dichtgeslibde vaten heen zichzelf een weg banen naar de spieren.
De behandeling wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering tot een maximum van 37 behandelingen per jaar mits uitgevoerd door een speciaal geschoolde fysiotherapeut die is aangesloten bij claudicationet.