Skip to content

Fysiotherapie voor oncologische patiënten

Voor wie
Fysiotherapie kan zinvol zijn tijdens en na de medische behandeling van kanker; operatie, chemotherapie en/of bestraling en in de fase waarin de behandeling is gericht op verlichting van pijn en ongemak.

Behandeling
Afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt en de problemen die u ervaart wordt een individueel behandelplan opgesteld. Belangrijk uitgangspunt is voor de therapeut dat u weer de regie over uw eigen lichaam terug krijgt, dat u voelt wat wel en niet goed voor u is.

Fase van de medische behandeling
In deze fase is het belangrijk om in beweging te blijven. Afhankelijk van de behandeling, bijvoorbeeld de weken met en zonder chemotherapie, is aanpassing van de activiteiten nodig. Voldoende bewegen helpt om de nadelige effecten van de chemo te verminderen of de tijdsduur van het nadelig effect te verkorten. Teveel of verkeerd bewegen kan de nadelige effecten vergroten en de kans op blessures nemen toe.

Fase na de intensieve behandelperiode
Gezond verklaard? Gefeliciteerd.

Helaas blijkt dat door alle medische interventie en het doorlopen van het hele proces veel mensen nog lang niet ‘de oude’ zijn. Veel voorkomende problemen zijn; conditie is onvoldoende om de dagelijkse activiteiten en werkzaamheden uit te voeren, spierkracht is afgenomen, bewegingsbeperking, gevoelsstoornissen aan voeten en handen en vermoeidheid.
In deze fase is het prettig als u weer vertrouwen krijgt in uw lichaam. Daarvoor is het goed om het lichaam weer op een positieve zin te ervaren. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de bewegingsbeperkingen die zijn ontstaan door litteken- en bindweefselvorming.

Samen met u een plan maken om de conditie op te bouwen, in combinatie met opbouwen van de dagelijkse activiteiten en andere werkzaamheden. Voldoende conditie, lenigheid en spierkracht opbouwen zodat u uw eigen sport weer verantwoord kunt hervatten. Indien dit niet lukt, kijken welke andere alternatieven binnen uw eigen sport mogelijk zijn of advies over welke bewegingsactiviteiten wèl geschikt zijn.

Afspraak maken

U kunt zich bij ons met én zonder verwijsbrief van de arts aanmelden. Het is van belang dat u aangeeft wat uw klacht is. Wij plannen een afspraak met u in en bieden u een eerste afspraakmogelijkheid binnen twee werkdagen of op een later, passend tijdstip. Bij de eerste afspraak krijgt u  handige informatie mee naar huis. Wat moet u bij de eerste behandeling meenemen:

  • Uw verzekeringspasje en identiteitsbewijs
  • Een handdoek
  • Eventueel de verwijsbrief van de arts