Skip to content

HandTHERAPIE

De hand is een belangrijk onderdeel van ons lichaam met specifieke kenmerken en functies. De hele dag gebruiken we onze handen, om te eten en te drinken, om aan te kleden, om te schrijven of te appen, om iemand een hand te geven of om te voelen. Bij goed functionerende handen gaat dit onbewust en staan we niet stil bij de complexiteit van de handen en de aansturing.Om de hand goed te kunnen gebruiken moeten verschillende structuren in orde zijn en goed samenwerken. Behalve een goed functioneren van botten en gewrichten is het gevoel in de vingertoppen en de aansturing van de spieren, dus de coördinatie vanuit de hersenen van groot belang.
De handfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de anatomie en de aansturing van de hand en heeft veel kennis over aandoeningen van de hand en pols en bijbehorende behandelingsmogelijkheden.

Onderstaand een kort overzicht van veel voorkomende aandoeningen.

Polsbreuk
Een breuk waarbij de stand goed is, of na rechttrekken goed wordt om rustig te kunnen genezen geïmmobiliseerd met een spalk. Na verwijdering van de spalk moet de functie zich weer herstellen. Vaak gaat dit vanzelf door de dagelijkse activiteiten uit te voeren, soms loopt dit vertraagd en blijft de pols pijnlijk en beperkt. Oorzaken van dit vertraagd herstel kunnen zijn; angst om weer de hand te gebruiken, bewegingsbeperking en pijn doordat er tijdens de val ook irritatie van de handwortelbeentjes is ontstaan of terugkerende pijnlijke zwelling rondom de pols of vingers. Deze factoren zijn met handtherapie vaak goed te beïnvloeden, waardoor het herstel beter verloopt.

Kneuzingen en distorsie
Een val opvangen op de hand geeft niet altijd een botbreuk, maar de compressie op de handwortelbeentjes en het kraakbeenweefsel kan wel leiden tot langdurige klachten. De botjes lunatum capitatummoeten goed ten opzichte van elkaar bewegen om de pols volledig en pijnvrij te kunnen buigen.

Carpaaltunnel syndroom
De zenuwen lopen door kokers in de pols, wordt deze ruimte beperkt door stijfheid van de koker of door zwelling, dan komt de zenuw in de verdrukking en geeft dit tintelingen in de vingers, verminderd gevoel of zelfs iets uit de handen laten vallen. Adviezen om overprikkeling van de zenuw te verminderen en een goede mobiliteit van de pols kunnen bijdrage aan herstel.

Littekenweefsel
Littekens en verklevingen beperken de functie van de hand of vingers. Door bindweefselmassage is het mogelijk om de verschuiving van de huid ten opzichte van de onderlaag te verbeteren, waardoor de klachten verminderen.

Triggerfinger
Een vinger die soms wel wil buigen maar daarna niet meer wil strekken. Dit komt omdat de er door een verdikking van de pees deze niet soepel door de koker kan glijden. De verdikking komt door irritatie van de pees. Therapie is gericht op het verminderen van overbelasting.

Dupuytren
Bij Dupuytren ontstaan er spontaan verklevingen aan de binnenzijde van de hand. Door de verklevingen is het niet meer mogelijk de vinger goed te strekken. In de beginfase kan therapie helpen om de mobiliteit van de vinger te onderhouden. In ernstige gevallen wordt er operatief ingegrepen, afhankelijk van de ingreep is fysiotherapie wel of niet geïndiceerd.

Artrose van de duim
De duim heeft een bijzondere eigenschappen, door het zadelgewricht en enkele extra spiertjes kan de duim in meer richtingen bewegen. De duim kan opponeren, dat wil zeggen dat de top van de duim de andere vingertoppen kan aanraken. Dit is nodig voor de pincetgreep om kleine voorwerpen op te pakken en te gebruiken. De duim wordt bijna bij alle dagelijkse handelingen gebruikt. Irritatie door overbelasting of aantasting van de gewrichten komt veel voor. Het verbeteren van de mobiliteit en de coördinatie en het vermijden van overbelasting door in de uiterste stand kracht op de duim te zetten helpen om de klachten te verminderen.

Hypermobiliteit
Hypermobiliteit betekent dat er te veel beweging mogelijk is, meestal doordat de banden en het kapsel (te) ruim is. Goede instructie en oefeningen om de spieren rondom het gewricht sterker te maken zorgen voor een goede functie van de duim en voorkomt pijn en irritatie.

Afspraak maken

U kunt zich bij ons met én zonder verwijsbrief van de arts aanmelden. Het is van belang dat u aangeeft wat uw klacht is. Wij plannen een afspraak met u in en bieden u een eerste afspraakmogelijkheid binnen twee werkdagen of op een later, passend tijdstip. Bij de eerste afspraak krijgt u een met handige informatie mee naar huis. Wat moet u bij de eerste behandeling meenemen:

  • Uw verzekeringspasje en identiteitsbewijs
  • Een handdoek
  • Eventueel de verwijsbrief van de arts