Skip to content

SPORTFYSIOTHERAPIE

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. Hij of zij weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe u geblesseerd raakt.

De sportfysiotherapeut adviseert over de opbouw van training en helpt bij de keuze van een sport die bij u past. Hij of zij begeleidt en adviseert ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen en kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie training wordt ingezet als onderdeel van therapie.
De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder.

De NVFS (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg) Sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in sport-gerelateerde klachten. Na de studie fysiotherapie heeft hij / zij zich verder geschoold tot sportfysiotherapeut. De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. De therapeut weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe u geblesseerd raakt. De sportfysiotherapeut adviseert ook over de opbouw van training, over schoenen en braces en helpt bij de keuze van een sport die bij u past. Naast fanatieke sporters behandelt de sportfysiotherapeut ook kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie training wordt ingezet als onderdeel van therapie.

Beginnende sporters
Veel mensen willen wel sporten of bewegen, maar weten niet goed hoe. Misschien is het al lang geleden dat u voor het laatst heeft gesport, bent u in de loop der tijd zwaarder geworden of is het vanwege een handicap of chronische ziekte niet eenvoudig om te gaan sporten. De sportfysiotherapeut kan u helpen bij het kiezen van een activiteit die bij u past. Hij / zij is deskundig op het gebied van het menselijk lichaam en specifiek als het gaat om sporten en bewegen. Hij / zij kan u vertellen wát u kan doen en hóe u het kan doen. Met andere woorden: hij geeft advies en begeleiding.
Hoe gaat dat dan in zijn werk? U maakt een afspraak bij de sportfysiotherapeut. Tijdens deze afspraak kunt u de sportfysiotherapeut vertellen wat u wil bereiken en zal gevraagd worden naar het sportverleden en de gezondheid. Ook zal zo nodig getest worden, zoals een fitheidstest. Een dergelijke test maakt de therapeut (en u) duidelijk hoe fit u bent. Bent u niet erg fit, wanhoop dan niet! U bent immers op het juiste adres om fitter te worden. De sportfysiotherapeut begeleidt u hierbij. Dat kan tijdens elke training het geval zijn, of u komt een keer in de week langs om bij te praten en schema’s aan te passen. U kunt eventueel weer opnieuw een test doen.

Sporters
U sport met veel plezier. U speelt competitie en u bent elke wedstrijd lekker fanatiek of misschien loopt u zelf twee keer per week hard met het plan om ooit nog eens een (halve) marathon te lopen. Bekruipt u wel eens de vraag of u goed bezig bent? Of u wel effectief genoeg traint? Begint het u een beetje te duizelen als u nieuwe loopschoenen moet kopen en u tegenstrijdige adviezen krijgt?
Ga eens langs bij een sportfysiotherapeut. Deze professional heeft zich als fysiotherapeut gespecialiseerd in de sport. Hij / zij kan zich helemaal in u als sporter verplaatsen en u vanuit zijn / haar deskundigheid optimaal adviseren over alles wat met uw sport te maken heeft. Wacht niet tot u een blessure heeft, maar vraag om advies als u bij elke service ‘iets’ in de schouder voelt. Laat eens naar de stand van uw enkels kijken als u vaak zwikt en vraag welke schoenen u het beste kunt dragen of welke brace u kunt gebruiken. Leg uw trainingsschema ter voorbereiding op de marathon eens voor aan de sportfysiotherapeut en kijk of u niet te hard (of te langzaam) van stapel loopt. Indien nodig zal de sportfysiotherapeut u doorverwijzen naar andere deskundigen, bijvoorbeeld een loopschoenenzaak, een diëtist of een masseur.

Geblesseerde sporters – behandeling en begeleiding
U bent geblesseerd. Dat is balen! Natuurlijk wil u zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Een sportgerichte behandeling en begeleiding bij de sportfysiotherapeut zorgen daarvoor. Sportminded als hij / zij is, weet de sportfysiotherapeut hoe u zich voelt en zal hij / zij er alles aan doen om u zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk wordt eerst nauwkeurig geanalyseerd wat er is gebeurd en wordt uw blessure gericht behandeld. Maar ook wordt  geadviseerd hoe u tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk kunt blijven. U loopt dan zo min mogelijk achterstand op. Is uw blessure complex of vraagt de situatie specifieke aandacht, dan is het goed om te weten dat de sportfysiotherapeut deel uitmaakt van een sportmedisch netwerk. Wanneer het nodig is, zorgt hij / zij ervoor dat u bij een sportarts, manueel therapeut of een andere deskundige terecht kunt.

Afspraak maken

U kunt zich bij ons met én zonder verwijsbrief van de arts aanmelden. Het is van belang dat u aangeeft wat uw klacht is. Wij plannen een afspraak met u in en bieden u een eerste afspraakmogelijkheid binnen twee werkdagen of op een later, passend tijdstip. Bij de eerste afspraak krijgt u  handige informatie mee naar huis. Wat moet u bij de eerste behandeling meenemen:

  • Uw verzekeringspasje en identiteitsbewijs
  • Een handdoek
  • Eventueel de verwijsbrief van de arts