Skip to content

De manueeltherapeut: Wat kan die eigenlijk voor u betekenen?

manuele therapie
Dirk

Geschreven door:

Dirk

De manueeltherapeut: Wat kan die eigenlijk voor u betekenen?

U kent het gevoel misschien wel: opstaan met een pijnlijke en stijve nek of moeite hebben met het aantrekken van uw sokken omdat u het gevoel hebt dat uw rug vast zit. Dit zijn voorbeelden van alledaagse lichamelijke klachten welke prima behandeld kunnen worden door de fysiotherapeut. Maar stel dat uw klachten niet voldoende herstellen, dan kan mogelijk de manueeltherapeut uitkomst bieden.

 

De manueeltherapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut, die na de basisopleiding fysiotherapie nog een 3-jarige masteropleiding heeft gevolgd. Hierdoor heeft hij zich verder ontwikkeld in de kennis en kunde omtrent de gewrichten van het menselijk lichaam, waarbij de meeste nadruk heeft gelegen op de wervelkolom. De manueeltherapeut kan daardoor een gerichter onderzoek uitvoeren, waarbij specifieker gekeken zal worden naar het bewegingsgedrag van bepaalde gewrichten. Doordat de gewrichten zo specifiek worden onderzocht, zal ook de behandeling gerichter worden uitgevoerd.

 

Karakteristiek voor de behandeling door de manueeltherapeut is het veilig toepassen van specifieke mobiliserende en manipulerende technieken. Bij manipulatieve technieken wordt een gewricht met een snelle impuls behandeld, waarbij men soms een knappend of krakend geluid hoort of voelt. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

 

 

De meerwaarde van deze technieken, ten opzichte van de technieken die door de fysiotherapeut ingezet worden, is dat er een snellere afname van pijnklachten, een grotere toename van beweeglijkheid van gewrichten en mogelijk een snellere afname van spierspanning rond een gewricht kan worden gerealiseerd. De effecten van de behandeling zijn vaak direct na de behandeling al merkbaar.

 

Met welke klachten kunt u bij de manueeltherapeut terecht?

De manueeltherapeut behandeld, net als de fysiotherapeut, mensen die klachten hebben aan het bewegingsapparaat, maar door zijn specifieke kennis omtrent de gewrichten van het lichaam en specifieker de gewrichten in de wervelkolom, zal de meerwaarde van de manueeltherapeut daar het grootst zijn. Enkele voorbeelden hierbij zijn:

  • Lage rug en heupklachten
  • Pijn in de hoge rug
  • Nek en schouderpijn
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheidsklachten bij het bewegen van de nek
  • Elleboogklachten, zoals een tenniselleboog waarbij vaak nek/schouderklachten aanwezig zijn.

 

Tijdens de eerste afspraak wordt onderzocht of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden en zal de manueeltherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, zal ook manuele therapie voor u vergoed worden door de zorgverzekering. Hierdoor zijn er voor u geen extra kosten. Is de manueeltherapeut iets voor u of wilt u weten wat de manueeltherapeut voor u kan betekenen, neem dan gerust contact op en maak een afspraak. Ons team van manueeltherapeuten staat voor u klaar!

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »