Skip to content

Fascia: belangrijk spinnenweb in ons lichaam!

Specialisatie_14
Arlinda

Geschreven door:

Arlinda

Fascia: belangrijk spinnenweb in ons lichaam!

Over pijn en hoe dit met fasciatherapie is op te lossen

Fasciatherapie

Fasciatherapie is een nieuw krachtig.concept om problemen binnen ons lichaam op te sporen en effectief te behandelen.

Wat is fascia?

Fascia is een soort 3-dimensionaal bindweefselnetwerk wat in ons hele lichaam zit. Het is een gelei-achtig elastisch “spinnenweb”, wat wij onder de huid en tussen alle weefsels in ons lichaam hebben. Het is de belangrijkste factor van het zelfgenezend vermogen van ons lichaam en zorgt ervoor, dat alle weefsels met elkaar verbonden zijn en gevoed worden. Daarnaast zorgt het ervoor, dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen glijden; het houdt ons lichaam letterlijk en figuurlijk in balans.

Als de balans verstoord is:

Door blessures, stress, littekens of overbelasting raakt ons lichaam uit balans en schiet het zelfgenezend vermogen tekort. Er ontstaan verklevingen en triggerpoints (spierknopen) en de verschillende weefsels kunnen niet meer soepel langs elkaar bewegen. Via de fascia ontstaat na verloop van tijd stijfheid en pijn op andere plekken in het lichaam dan waar de verstoring in eerste instantie begonnen is. Het is vergelijkbaar met het gevoel van als je een kletsnat t-shirt met lange mouwen aan hebt, en alle naden zitten waar ze horen te zitten, kun je je prima bewegen, maar als de mouw gedraaid is…dan zit het niet lekker en trekt het overal!

Littekens

Wat veel mensen niet weten is dat vooral de  “oude” littekens,  zorgen voor  veel onbegrepen klachten. De littekens, ook van kijkoperaties, verstoren het glijdend vermogen van de fascia. Hierdoor komt het lichaam, soms pas na jaren, in de problemen en ontstaat er pijn op een andere plek in het lichaam dan waar het litteken zit.

Onderzoek en behandeling:

Omdat de plaats waar de pijn ervaren wordt, vaak niet de plaats is waar de oorspronkelijke oorzaak van de klacht ligt, worden alle beweegketens in het lichaam onderzocht. Hierdoor komt de samenhang van de problemen in het lichaam aan het licht. De therapie is gericht op het opheffen van de verklevingen en de triggerpoints en het weer in balans brengen van de beweegketen. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van specifieke manuele technieken op de gewrichten, spieren, littekens en verklevingen gecombineerd met gerichte ketenoefeningen. Soms wordt tape, een tool of dry-needling gebruikt om de therapie te ondersteunen. U krijgt daarnaast advies over wat u zelf kunt doen om de balans in uw lichaam zo goed mogelijk verder te helpen herstellen.

Fasciatherapie is geschikt bij:

– alle klachten of sportblessures die regelmatig terugkeren;

– klachten die langer dan 3 maanden aanwezig zijn;

– herstel van nek/schouderklachten, ook na borstoperaties;

– carpaal tunnelsyndroom;

– tenniselleboog;

– herstel van heup -en rugklachten;

– voetklachten, zoals peesplaatontsteking/hielspoor.

 

Staat uw klacht er niet bij? Bovenstaande lijst is niet volledig. Ons team bestaat uit ervaren fysiotherapeuten met diverse specialisaties. U kunt altijd informeren of u met uw klacht bij mij of bij een van mijn collega’s op het juiste adres bent, of neem een kijkje op onze website.

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

 

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »