Skip to content

Met knie-of heup artrose naar de fysiotherapeut

Knie pijn
Mariette

Geschreven door:

Mariëtte

Met knie-of heup artrose naar de fysiotherapeut

Met knie-of heup artrose naar de fysiotherapeut; wat kan ik daar eigenlijk gaan doen?

De fysiotherapeut is de ‘specialist in bewegen’ en laat nou juist het bewegen het grootste probleem zijn bij artrose van knie of heup. Bij de behandeling van klachten als gevolg van artrose kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen. Maar hoe ziet zo’n behandeltraject er eigenlijk uit?

Artrose is een vermindering van de kwaliteit van het kraakbeen waardoor het dunner en zachter wordt. Dit leidt tot vervormingen van de botten waardoor bewegingsbeperkingen en pijn kunnen ontstaan. De artrose zelf is niet te genezen maar dat de klachten goed behandeld kunnen worden middels oefentherapie is bewezen. Dit is de reden dat sinds dit jaar 12 behandelingen fysiotherapie voor heup-of knie artrose zijn opgenomen in de basisverzekering. Eventuele verdere behandeling valt binnen de aanvullende verzekering zoals voorheen ook het geval was.

Oefentherapie

Het blijft een vaag begrip ‘oefentherapie’. Wat oefenen we dan? De klachten die men ervaart lopen erg uiteen. Vaak zijn er pijnklachten bij opstarten en trappen lopen. Soms staat juist stijfheid op de voorgrond en is bijvoorbeeld aankleden een hele klus. Oefentherapie moet altijd worden afgestemd op de specifieke problemen van een patiënt.

Vaak ontstaat en vicieuze cirkel; er zijn stoornissen zoals pijn, stijfheid, spierzwakte. Hierdoor gaat men aangepast bewegen of beweging vermijden. Bij aangepast bewegen worden bepaalde spieren ‘lui’ en andere spieren en gewrichten raken juist ‘overbelast’ en kunnen zelf klachten gaan geven. Het verminderen van activiteiten leidt tot algeheel conditieverlies. Het aanpassen van activiteiten leidt tot aanpassingen in het dagelijks leven zoals minder deel kunnen nemen aan sociale activiteiten of verminderd kunnen zorgen voor uzelf of uw omgeving. De impact begint minimaal maar kan flink toenemen.

Binnen een behandeltraject wordt samen met de patiënt gekeken naar wat de grootste beperkingen in het dagelijks leven of activiteiten zijn. Het doel is om deze beperkingen te verminderen. De fysiotherapeut kijkt middels het lichamelijke onderzoek naar het looppatroon, beweeglijkheid en spierfuncties. Samen wordt gekeken naar de beste ‘plek’ om de vicieuze cirkel te doorbreken. Dit kan zijn door de pijn te dempen middels massage, taping en lichte bewegingen. Een andere strategie kan zijn door het aanleren van een beter, minder belastend looppatroon. Soms is training van de algehele conditie de beste manier om klachten te doorbreken en weer meer dingen te kunnen.

Hoe de behandeling eruit ziet hangt dus af van wat nodig is volgens de patiënt en volgens therapeut. Vervolgens wordt elke keer gekeken en bijgestuurd afhankelijk van hoe de klachten zich ontwikkelen. Er is geen standaard behandeling voor elke knie-of heup artrose maar als u eraan wilt werken zijn er wat ons betreft vele mogelijkheden. Grijpt u de kans om van uw klachten af te komen?

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »