Skip to content

Fysiotherapie bij (dreigende) Mastitis

young-mother-feeding-breast-baby
Joyce

Geschreven door:

Joyce

Fysiotherapie bij (dreigende) Mastitis

Borstvoedende of kolvende moeders krijgen regelmatig te maken krijgen met een mastitis, oftewel een borstontsteking. Mastitis wordt meestal veroorzaakt door een infectie met de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacteriën zijn normaal aanwezig op de huid, maar kunnen problemen veroorzaken wanneer ze in het lichaam terecht komen. Bacteriën die mastitis veroorzaken komen meestal binnen via een breuk of scheurtje in de huid van de borst, meestal op de tepel. Mastitis komt dus meestal voor bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat de tepels vaak droog en geïrriteerd zijn en er scheurtjes in kunnen ontstaan tijdens de borstvoeding.

Vrouwen met (dreigende) mastitis voelen zich ziek en doen veelal een beroep op een professional (huisarts, verloskundige of lactatiekundige). De reguliere behandeling bij verschijnselen van mastitis is o.a. het voorschrijven van antibiotica. Het komt geregeld voor dat een mastitis de druppel is die de emmer doet overlopen waardoor moeders de borstvoeding staken. Hierdoor wordt het doel om de eerste 6 maanden de baby van borstvoeding te voorzien niet behaald. Daarnaast kijkt de moeder terug op een borstvoedingperiode die niet geslaagd en vol ellende is geweest.

De Canadese kinderarts Jack Newman, behandelde mastitis bij zogende vrouwen met ultrageluid en rapporteerde hierover zeer positief. Ultrageluid kent in principe geen schadelijke neveneffecten en is daarom zeer geschikt voor zogende vrouwen.

De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies, daags na elkaar en wordt gegeven door een fysiotherapeut. Het is weinig belastend voor de moeder, iedere behandelplek wordt 5 minuten behandeld en het is pijnloos. Meestal is het effect na de eerste behandeling al zichtbaar, wanneer na twee behandelingen nog geen effect is opgetreden wordt de behandeling gestaakt. Vrijwel alle vrouwen waren na twee behandelingen van hun klachten verlost.

De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoedt indien u aanvullend verzekerd bent.

Ook bij verstopte melkkanaaltjes kan ultrageluid helpen. In tegenstelling tot een mastitis, gaat een verstopt melkkanaaltje meestal niet gepaard met koorts, al is het niet onmogelijk. De meeste verstopte kanaaltjes zijn binnen 48 uur weer vrij. Als een verstopt melkkanaaltje niet binnen de 48 uur vrij is dan helpt ultrageluidtherapie vaak om te voorkomen dat het een mastitis wordt.

Joyce Puts past deze therapie toe binnen Fysio-fit Hapert. Voor meer informatie kunt u terecht op onze site, in de praktijk, of maak een afspraak.

Wanneer u regelmatig problemen ondervindt met het geven van borstvoeding en/of regelmatig last heeft van verstopte melkkanalen en/of (dreigende) borstontsteking is het aan te bevelen om hiervoor deskundige hulp in te schakelen van een lactatiekundige of verloskundige. Zij kan samen met u bekijken wat voor een achterliggend probleem hier aan ten grondslag ligt.

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

 

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »