Skip to content

Voetpijn; het loopt niet lekker…

Voetpijn
Mariette

Geschreven door:

Mariëtte

Voetpijn; het loopt niet lekker…

Het vakantieseizoen begint alweer en we trekken er massaal op uit. Slenteren door een stadje of flaneren aan de boulevard. Maar wat als het lopen niet goed gaat door pijn aan een voet? Wat als een terrasje noodzaak wordt in plaats van een gezellige pauze?

Voetpijn is een veel voorkomende klacht die erg beperkend kan zijn bij dagelijkse activiteiten en bij hobby’s. Soms is er een duidelijke oorzaak voor de klachten zoals een trauma of hamertenen maar vaker is de oorzaak van de pijn niet zo makkelijk te achterhalen. Bij klachten is één conclusie makkelijk te trekken; het loopt niet lekker! Dat zult u mij vertellen of een podotherapeut of podoloog. Als fysiotherapeut en manueel therapeut kijk ik naar de functie van de voet. Hoe ‘lopen’ de gewrichten en hoe lenig en sterk zijn de spieren? Alleen al in één voet maken de 26 botjes met elkaar 33 gewrichten. Deze kunnen allemaal prachtig bewegen door onze spieren zonder erbij na te denken. En laten we vooral de hele keten boven de voet; enkel, knie, heup, bekken en lage rug niet vergeten. Een verstoring ergens in deze keten in spieren, gewrichten of zenuwvoorziening heeft invloed op de omgeving en kan klachten gaan geven. Het opsporen van deze verstoringen en deze behandelen is het domein van de fysio/manueeltherapeut. Vervolgens is er werk aan de winkel op het gebied van training. We weten dat bij een scala aan voetklachten een spierzwakte in de voeten aanwezig is en een veranderd / aangepast looppatroon. Of deze uitingen oorzaak of gevolg zijn van de problemen blijft een ‘kip en het ei’ verhaal maar dat er samenhang is staat vast. Het goede nieuws is dat spieren te trainen zijn; op elke leeftijd en ook bij ziektes zoals bijvoorbeeld reuma. Het losmaken van gewrichten en mobiliseren van spieren en bindweefsel geeft over het algemeen een snelle vermindering van de pijn en het trainen van de voetspieren en het weer aanleren van een juist looppatroon laat u weer pijnvrij en stralend een lekkere wandeling maken.

De stand van de voet en daarmee de gehele keten is ook te beïnvloeden en op dit gebied is een podotherapeut of podoloog de specialist. Verschillende disciplines kunnen elkaar prima ondersteunen bij uw voetprobleem.

Is het plezier in lopen u vergaan? Kom naar de specialist in beweging!

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »