Skip to content

Artrose, wat doet u eraan?

Artrose
Mariette

Geschreven door:

Mariëtte

Artrose, wat doet u eraan?

Antirimpelcrème en een leesbril op zijn tijd, maar; artrose, wat doet u eraan?

Artrose is een veel voorkomende aandoening van gewrichten. In de volksmond vaak ‘slijtage’ genoemd. Het is een achteruitgang van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen. Dit weefsel, het kraakbeen, vormt een glijlaagje rond het bot daar waar de botten samen komen en zo een gewricht vormen. Als het kraakbeen slechter wordt kan bewegen moeizamer gaan wat zich uit in stijfheid, pijnklachten, zwelling en verminderde stabiliteit. Artrose is een degeneratieproces wat in één of meerdere gewrichten voorkomt. Naarmate de leeftijd stijgt heeft u meer of in ernstigere mate artrose, of u daar nu last van heeft of niet. Het is net als rimpels, grijze haren, verminderd gehoor of zicht. Het is iets wat hoort bij het ouder worden.

Daarnaast kan artrose versneld optreden na schade in het gewricht ontstaan bij een trauma of door systeemziekten zoals reumatoïde artritis of hemofilie. Ondanks dat er verschillende oorzaken bekend zijn die van invloed zijn op artrose blijft het ook een kwestie van meer of minder geluk vanuit de genen.

Artrose en de mate hiervan zijn in beeld te brengen middels röntgenfoto’s. De mate van artrose blijkt echter niks te zeggen over de mate van klachten die mensen ondervinden. Ook kunnen mensen een periode van klachten hebben en vervolgens geen klachten meer ervaren. Dit alles met artrose, want de verslechtering van kraakbeen is niet meer terug te draaien.

Als behandelaar (fysiotherapeut of arts) is het niet mogelijk om de artrose te verhelpen maar wel de klachten die bestaan als een gevolg ervan. Zo is duidelijk aangetoond dat het in beweging blijven de klachten verminderd. Maar vaak lukt dit niet zo makkelijk als dat het klinkt. Wanneer er pijnklachten zijn bij bewegen, stimuleert dat namelijk niet om hier vooral mee door te gaan. Het tegenovergestelde gebeurt.  Men kan zo in een neerwaartse spiraal komen van minder belasten en meer klachten.

Als fysiotherapeut kunnen we u helpen bij het behandelen van de pijn- en stijfheidsklachten. Vooral kunnen we u leren wat u het beste wel en niet kunt doen. Het is effectief om bewegingsoefeningen te doen waarbij herhaaldelijk een bepaalde beweging wordt gemaakt zonder pijn. Op deze manier wordt het verslechterde kraakbeen gestimuleerd om toch het glijlaagje te produceren. Daarnaast wordt de grens waarbinnen u kunt bewegen verlegd en ervaart u minder stijfheid. Naast bewegingsoefeningen zijn spierversterkende oefeningen erg belangrijk om de conditie van een gewricht of rondom een gewricht te verbeteren. Als spieren sterk zijn en goed kunnen samenwerken kunt u in uw dagelijkse activiteiten een gewricht stabiliseren tijdens het opvangen of overbrengen van krachten. Dit vermindert de belasting op een gewricht waardoor klachten minder worden en u meer belasting aan kunt.

Het advies ‘in beweging blijven’ is dus niet zo simpel als vooral blijven lopen met pijn in uw knie, blijven lezen met pijn in uw nek of blijven staan op een feestje met pijn in uw lage rug. Het doen van bewegings- en spierversterkende oefeningen hebben het doel de klachten in het dagelijks leven te doen verminderen of zelfs verhelpen waardoor u weer met meer plezier kunt lopen, lezen of staan.

Wilt u hulp van een fysiotherapeut voor uw artrose klachten? Dan kunt u zonder verwijzing een afspraak maken. Ook het maken van een röntgenfoto is voor ons in eerste instantie niet nodig.

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

 

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »