Nieuwe Fitcoach Xam
Hij stelt zich hier graag even aan jullie voor. Mijn naam is Xam Cales, 20 jaar en woonachtig in Bladel. Voetbal is een grote hobby
De voet is letterlijk de basis van ons lijf. Het contact met de grond stimuleert vele sensoren die onze spieren weer aansturen. Dit is nodig voor een goede balans en coördinatie om te kunnen blijven staan en ons te verplaatsen. De 28 botten in de enkel en voet vormen samen 35 gewrichten. Dit is een ingenieus systeem waar problemen in kunnen ontstaan. Deze problemen kunnen pijnklachten gaan geven in de voet of door compensatie kunnen klachten ontstaan aan het onderbeen, de knie, heup of rug.
Het onderzoeken van gewrichtsfuncties, spierfuncties en coördinatie is het specialisme van de fysiotherapeut. Toch wordt bij voetklachten de fysiotherapeut vaak overgeslagen bij de behandeling van klachten. Een gemiste kans! De voet is niet één vast onderdeel maar alle gewrichten moeten hun bewegingsvrijheid hebben en spieren moeten aan kunnen spannen.
Voor een optimaal looppatroon hebben we een lenige enkel nodig die mooi inveert om ons gewicht op te vangen tijdens (hard)lopen en samen met onze voetboog een schokdemper is. Vanaf de hak drapeert een voet zich in een spiraalbeweging over de ondergrond om vervolgens een mooie afzet te maken op een lenige en vooral heel krachtige grote teen. Want als het goed is, is de grote teen een echte krachtpatser met bijbehorende spierballen. En die spierballen in de hele voet, en niet alleen die van de grote teen, zijn te testen en te trainen. Ook alle gewrichten zijn te onderzoeken op beweeglijkheid en waar nodig los te maken. Net zoals een fysio –of manueel therapeut doet bij klachten aan de wervelkolom of schouder.
Slechts als aan alle voorwaarden voor een goede voetfunctie is voldaan: beweeglijkheid, spierkracht en zenuwvoorziening, pas dan kunnen al die functies op elkaar afgestemd worden; coördinatie.
Voor de actieve lezer volgen nu een aantal voorbeelden van functies die een voet moet kunnen om meteen mee te oefenen.
Heeft u de schoenen al uit? Blijf nog even zitten en trek de voet omhoog terwijl u, tegelijkertijd, de tenen kromt. Lukt dit? Dan heeft u eigenlijk een voetvuist gemaakt. Zet nu de voet weer plat op de grond en til alleen de grote teen op, de andere tenen blijven op de grond. Andersom zou dit ook moeten kunnen. Duw de grote teen op de grond terwijl u de andere 4 tenen optilt. Dit laatste is over het algemeen lastiger. Ga even staan voor de laatste zelftest. Hoe stevig staat u op één voet? Als het goed is wordt het gewicht verdeeld over de hak, binnenzijde voorvoet en buitenzijde voorvoet. Maar er staat meer druk op de ‘krachtpatser grote teen’ dan op de buitenzijde van de voet.
Heeft deze informatie u aan het denken gezet over uw voetklachten of andere langdurige blessures welke niet opgelost lijken te kunnen worden? Neem dan contact op voor een onderzoek van uw voetfunctie. Begin bij de basis!
Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.
Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!
Hij stelt zich hier graag even aan jullie voor. Mijn naam is Xam Cales, 20 jaar en woonachtig in Bladel. Voetbal is een grote hobby
Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze
Ervaar je pijn met hardlopen of heb je met sporten pijn aan je schenen? Mogelijk heb je dan wel last van springschenen, ook wel mediaal