Skip to content

Artrosezorg: de beste zorg op de juiste plek – GLA:D®

GLAD Eindhoven logo
Fokje

Geschreven door:

Fokje

Artrosezorg: de beste zorg op de juiste plek – GLA:D®

Trots zijn wij op onze deelname aan het GLA:D®-programma voor zorg bij knie –en heupartrose. GLA:D® staat voor; Good Life with Osteoarthritis in Denmark.

Sinds 1 oktober 2020 zijn, als eersten van Nederland, Máxima MC (MMC), huisartsenorganisatie PoZoB en fysiotherapeuten in regio Eindhoven met GLA:D® gestart. Het is een voorlichtings- en trainingsprogramma voor patiënten met heup- en knieartrose, dat is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Het programma vermindert pijn en voorkomt dat klachten verergeren. Zo kunt u in uw eigen buurt en met eigen inzet een knie- of heupprothese uitstellen of zelfs voorkomen.

 

Oefentherapie bij de fysiotherapeut

Dat oefentherapie werkt weten we al lang en passen we ook al toe. De meerwaarde van GLA:D® ten opzichte van wat we al deden is de voortdurende toepassing van de nieuwste inzichten, de betere samenwerking tussen artsen en fysiotherapeuten en de duidelijke voorlichtingssessies. Door een duidelijk behandelplan en afspraken met (huis)artsen en fysiotherapeuten krijgen patiënten dezelfde voorlichting en dezelfde oefentherapie bij de fysiotherapeut. De voorlichtingssessies vinden normaal gesproken plaats in het ziekenhuis, waar de patiënten informatie krijgen over onder meer de symptomen, risicofactoren en het omgaan met artrose. In de huidige coronacrisis vinden de voorlichtingssessies digitaal plaats. De behandeling bij de fysiotherapeut duurt zo’n acht weken en bestaat uit ongeveer twaalf oefensessies. De fysiotherapeut maakt voor elke patiënt een persoonlijk programma dat past bij zijn of haar situatie.

 

Minder pijn en pijnstillers

De resultaten van GLA:D® in Denemarken laten zien dat de patiënt baat heeft bij het programma, doordat hij minder pijn heeft, minder pijnstillers hoeft te nemen en hij zijn kwaliteit van leven ziet verbeteren. De resultaten zijn direct na afloop van de behandeling te zien en na twaalf maanden zelfs verder verbeterd. Ook wij hebben in de praktijk de afgelopen maanden al hele mooie resultaten gezien van de voorlichting in combinatie met het trainingsprogramma en dit stimuleert ons als therapeuten en ook de deelnemers om hiermee door te gaan.

Het kan zijn dat een operatie uiteindelijk toch nog nodig is. Maar een behandeling zonder risico’s zou de eerste stap moeten zijn is de mening van alle betrokkenen van het GLA:D®-project.

 

Verwijzing en vergoeding

In aanmerking voor het GLA:D®-programma komen mensen met artroseklachten in één of meerdere heup / kniegewrichten. Dit kunnen klachten zijn van pijn, stijfheid of opstartklachten. Zowel bij milde / beginnende klachten als bij langdurige en hevige klachten komt u in aanmerking. Het traject begint bij een verwijzing van de huisarts of medisch specialist; er is geen röntgenfoto nodig. Vervolgens komt u bij de fysiotherapeut voor een intake en melden wij u aan bij het ziekenhuis voor de voorlichting. Daarna start het trainingsprogramma wat eindigt met de afsluitende metingen en vragenlijsten. Na één jaar wordt iedereen weer door het ziekenhuis benaderd om middels vragenlijsten vast te stellen hoe het dan gaat.

De vergoeding voor het  GLA:D®-programma is grotendeels opgenomen in de basiszorg namelijk twaalf behandelingen. Het gehele programma zoals wij het aanbieden omvat ongeveer vijftien behandelingen; de behandelingen buiten de basiszorg worden voldaan uit de aanvullende verzekering of op eigen kosten. Een keuze kan ook zijn om het programma iets te verkorten waardoor twaalf behandelingen voldoen.

 

Wij zijn bij met GLA:D®, u binnenkort ook? Graag tot ziens.

Fokje Homma, Joyce Puts, Mariëtte van Soest

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

 

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »