Skip to content

Fysiotherapie na een coronabesmetting

pexels-polina-tankilevitch-3873193
Mariette

Geschreven door:

Mariëtte

Fysiotherapie na een coronabesmetting

Dat herstellen van een coronabesmetting tijd kost, is inmiddels bekend. Zodra u zich beter voelt is het belangrijk om dagelijkse activiteiten rustig op te bouwen. Als u klachten houdt bij het bewegen en het uitvoeren van activiteiten kunt u bij de fysiotherapeut terecht voor hulp, advies en begeleiding. Dit kan na een ziekenhuisopname of na het doormaken van corona thuis. De fysiotherapeut helpt om inzicht te krijgen in deze klachten en adviseert en begeleidt bij het verantwoord weer opbouwen van dagelijkse activiteiten. Hierbij zijn energieverdeling en het risico op overbelasting belangrijke aandachtspunten.

Paramedische herstelzorg

Sommige mensen hebben tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen. Bijvoorbeeld klachten op het gebied van vermoeidheid, benauwdheid, energie, kracht of uithoudingsvermogen. Paramedische herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Deze zorg wordt tot 1 augustus 2021 onder voorwaarden vergoed uit de basisverzekering.

Uw huisarts of medisch specialist stelt vast dat de klachten gerelateerd zijn aan doorgemaakte COVID-19, daarvoor is geen test of ziekenhuisopname vereist.

Sommige patiënten hebben aan enkele ondersteunende behandelsessies voldoende. Andere patiënten hebben een behandelprogramma van enkele maanden nodig. De maximale periode van behandeling is 6 maanden. Voor fysiotherapie geldt een maximum van 50 behandelingen. De behandelingen worden vergoed vanaf de 1e behandeling. Omdat de zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed, wordt hierbij wel het eigen risico aangesproken. Een voorwaarde om paramedische herstelzorg vergoed te krijgen is dat u toestemt met deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. U geeft dan toestemming om gegevens over uw gezondheid en behandeling te delen met de onderzoekers. Zonder deze toestemming wordt de zorg niet vergoed. Met het onderzoek worden de effecten en kosten van paramedische herstelzorg voor COVID-19 onderzocht. Dit is belangrijk om behandelingen in de toekomst te kunnen verbeteren voor deze nog steeds onbekende ziekte.

 

Ervaart u aanhoudende klachten na een coronabesmetting? Maak dit bespreekbaar met uw huisarts of (corona)fysiotherapeut. In onze praktijk hebben 2 fysiotherapeuten nascholing voor behandeling van COVID-19 patiënten gevolgd.

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

 

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »