Skip to content

Het carpaal tunnel syndroom; wapperende handjes in de nacht

Elderly woman suffering from pain in hand.selective focus

Geschreven door:

Yvonne

Het carpaal tunnel syndroom; wapperende handjes in de nacht

Wat is een carpaal tunnel syndroom? 

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is de meest voorkomende zenuwbeknellingen in de hand. De middelste handzenuw wordt hierbij in de carpale tunnel bekneld ter hoogte van de pols. De carpale tunnel is een nauw kanaal dat wordt gevormd door de middenhandsbotjes en de dwarse polsband tussen de pink -en duimmuis. In dit kanaal liggen de zenuw en buigpezen van de vingers.

 

Wat zijn de klachten? 

De klachten bestaan uit een verdoofd, tintelend of pijnlijk gevoel in de middenhand, duim of vingers (zelden in de pink). Ook kan er krachtverlies in de duim en hand ontstaan. Soms zitten de klachten in de hele hand en kunnen deze uitstralen naar de onderarm, ellenboog en zelfs tot in de schouder. In de nacht nemen de klachten vaak toe en kunt u er wakker van worden.

 

Wat zijn de oorzaken? 

Door veel en herhaaldelijke bewegingen van de hand, ongunstige werkhoudingen en hand/armtrillingen kan er zwelling ontstaan van het omhulsel waarin de buigpezen liggen. De zwelling drukt vervolgens op de zenuw waardoor er klachten ontstaan. Een zwelling kan ook ontstaan door hormonale factoren (denk aan zwangerschap en overgang). Ook kan het omhulsel gaan zwellen door reuma of suikerziekte. Doorgaans komt de aandoening vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, met een piek tussen de 40 en 60 jaar. 

 

Wat kan ik er zelf aan doen? 

U kunt er voor kiezen om af te wachten, in 25% van de gevallen verdwijnen de klachten spontaan binnen een jaar. Als u hier niet op wil wachten kunt u een (sceeler)brace voor de nacht aanschaffen. Deze voorkomt dat de pols gedurende de nacht gaat knikken en dat de zenuw extra afgekneld wordt. Na 4 weken moet er een duidelijke vermindering van de klachten aanwezig zijn. Indien de klachten na 6 weken niet verminderd zijn, is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

 

Wat kan de huisarts voor mij betekenen? 

Een huisarts kan een injectie met een ontstekingsremmer zetten. Mocht dit de klachten niet verminderen dan kan de huisarts u doorsturen naar een handchirurg voor een operatie.  

 

Wat kan de fysiotherapeut voor mij betekenen na de operatie? 

Om optimaal te kunnen herstellen na de operatie is het belangrijk dat het litteken niet te veel belast wordt. Gebeurt dit wel, dan zal het litteken harder en dikker worden en gaan trekken. De tintelingen mogen dan wel weg zijn, maar met een trekkend en/of hard litteken in de hand bent u nog steeds ‘onthand’. Een bezoek aan de fysiotherapeut kan deze problemen voorkomen. Met gerichte leefregels en oefeningen bent u doorgaans binnen 4-6 weken hersteld. 

 

Heeft u het vermoeden dat u een CTS heeft? Wordt u binnenkort geopereerd of bent u kort, of een aantal maanden geleden geopereerd? Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Wacht dan niet te lang en neem contact met ons op. Bij ons is uw hand in goede handen!

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »