Skip to content

Hoofdpijn; waar klopt u aan?

pexels-photo-4064177
Mariette

Geschreven door:

Mariëtte

Hoofdpijn; waar klopt u aan?

Hoofdpijn is een klacht die bijna iedereen wel eens heeft. Het kan zijn dat hoofdpijnklachten regelmatig hinderlijk optreden en dan zou het fijn zijn om daarvan af te komen. Maar waar moet u dan zijn?

 

Bij verschillende vormen van hoofdpijn is behandeling door een fysiotherapeut en daarbinnen specifiek door een manueel therapeut effectief. Het gaat hier om de veel voorkomende spierspanningshoofdpijn en de minder vaak voorkomende cervicogene hoofdpijn.

Spierspanningshoofdpijn is meestal tweezijdig aanwezig en kan gelokaliseerd zijn vanaf de hoge nek naar de slapen of het voorhoofd. De pijn is meestal matig van intensiteit en er kan een bandgevoel om het hoofd ervaren worden. De pijn wordt over het algemeen niet erger door lichamelijke inspanning. Er is hierbij meestal geen sprake van misselijkheid of braken en de tijdsduur kan wisselen van minuten tot dagen, maar kan in de chronische vorm ook maanden of jaren in mindere mate aanwezig zijn.

 

Cervicogene hoofdpijn is afkomstig vanuit de nek. Bij deze vorm is de hoofdpijn eenzijdig aanwezig en matig van intensiteit. Er is nekpijn of armpijn aanwezig aan dezelfde zijde als de hoofdpijn en vaak is ook een bewegingsbeperking in de nek aanwezig al hoeft deze niet hinderlijk te zijn. In de nek kan een probleem met de zenuw nervus trigeminus ontstaan. Als deze zenuw overprikkeld raakt geeft het pijnklachten in het gebied dat deze zenuw verzorgt; een deel van het gezicht. Bij beide vormen van hoofdpijn is het effectief om de beweeglijkheid van de nek en spierfunctie van de nek te herstellen. Dit wordt gedaan door manuele mobiliserende technieken voor de gewrichten en spieren. Daarnaast is training van de juiste spieren en houding belangrijk om de optimale functie

van de nek te verkrijgen en hierdoor het verhelpen van de hoofdpijn. Er zijn vele vormen van hoofdpijn en ze komen ook gecombineerd voor wat het stellen van een diagnose en het vinden van de optimale behandeling niet altijd makkelijk maakt. Het hebben van zeer hevige hoofdpijn of het krijgen van een nieuwe, voor u onbekende hoofdpijn zijn redenen om uw huisarts te raadplegen. Meer duidelijkheid over uw hoofdpijnklachten en wat hiermee te doen kunt te krijgen door het doen van de hoofdpijnzelftest op www.thuisarts.nl/hoofdpijnzelftest.

Wist u dat er ook een medicamenteuze vorm van hoofdpijn bestaat? Wanneer zeer regelmatig (15 dagen per maand of meer) medicijnen worden ingenomen tegen hoofdpijn, kunnen deze de klachten juist in stand houden. Het gaat hier ook om de vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of iboprufen. Het stoppen van het nemen van de pijnstillers is noodzakelijk om de klachten te verhelpen. Dit geeft wel eerst een toename van de klachten die twee weken kan duren. Als fysiotherapeut en manueel therapeut ben ik gespecialiseerd in de behandeling van spannings- en cervicogene hoofdpijn. Binnen het hoofdpijn -en duizeligheidsnetwerk van Fysiovisie hebben alle manueel therapeuten hiervoor bijscholing gevolgd. Hierdoor bent u verzekerd van de best mogelijke behandeling van uw  hoofdpijnklachten.

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

 

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »