Skip to content

Het evenwichtsorgaan; om dol van te worden?

grandfather-holding-head-blood-pressure-headache
Mariette

Geschreven door:

Mariëtte

Het evenwichtsorgaan; om dol van te worden?

Draaiduizeligheid is een vervelend gevoel waar veel mensen last van hebben of ooit mee te maken krijgen. Kent u het gevoel dat dingen om u heen bewegen? Of denkt u dat u beweegt? Dat kan komen door verschillende verstoringen van het evenwichtsorgaan.

Een van de oorzaken van het verstoren van het evenwichtsorgaan is BPPD; benigne paroxismale positie duizeligheid. In begrijpelijke woorden wil dit zeggen een goedaardige, aanvalsgewijze, positieafhankelijke draaiduizeligheid.

Deze specifieke vorm van draaiduizeligheid is in bijna alle gevallen zeer snel (van direct tot ruim een week) te verhelpen door het maken van bepaalde bewegingen.

Oorzaak

BPPD wordt veroorzaakt door losgeraakte oorsteentjes. Door het losraken verplaatsen de oorsteentjes zich naar een plaats in het evenwichtsorgaan waar ze niet horen te zitten namelijk de half-cirkelvormige kanalen. Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door bewegingen van het hoofd. Door de oorsteentjes wordt er onjuiste informatie doorgegeven waardoor u het gevoel van draaiduizeligheid krijgt. Soms ontstaat BPPD na een hoofdtrauma maar meestal spontaan door degeneratie bij mensen boven de 50 jaar.

Kenmerken

Als er sprake is van duizeligheid door BPPD dan treedt de duizeligheid altijd op na het maken van een beweging met het hoofd zoals omdraaien in bed, omhoog kijken of voorover bukken. Vaak treedt het op in een liggende houding. De duizeligheid is hevig (hoe sneller de beweging hoe heviger) maar houdt niet langer aan dan een minuut. Soms gaat het gepaard met misselijkheid en braken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal wat iemand verteld en het uitvoeren van een provocatietest waardoor de duizeligheid opgewekt wordt. Meestal is de diagnose snel duidelijk en aanvullend onderzoek niet nodig.

Behandeling

BPPD is in 95% van de gevallen zeer goed te behandelen. Door het herhaaldelijk uitvoeren van bepaalde oefeningen worden de losgeraakte oorsteentjes verplaatst naar een locatie waar ze geen klachten meer geven. Onder begeleiding van een fysiotherapeut worden deze oefeningen uitgevoerd en aangeleerd. De oefeningen kunnen vervolgens zelfstandig thuis worden uitgevoerd zolang de klachten nog aanwezig zijn (enkele dagen tot ruim een week). De kans dat de klachten weer spontaan optreden binnen 5 jaar is groot namelijk 50%. Door het uitvoeren van de oefeningen zijn de klachten vervolgens weer snel te verhelpen.

Heeft u klachten van draaiduizeligheid en herkent u de genoemde kenmerken?  Voor onderzoek en behandeling kunt u contact opnemen met de fysiotherapeut. Binnen Fysio-Fit Hapert zijn alle fysiotherapeuten bekwaam in het onderzoeken en behandelen van BPPD.

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

 

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »