Skip to content

Rusteloze benen: haal ze uit de knoop!

rest-home-female-legs-woman-lies-bed-white-blanket
Arlinda

Geschreven door:

Arlinda

Rusteloze benen: haal ze uit de knoop!

Herkent u dit?

  • een trekkend gevoel diep in de kuiten
  • een gevoel alsof er mieren in de benen kruipen
  • een gevoel alsof er koolzuurbubbels in de beenaderen zitten
  • een onbedwingbaar gevoel om de benen te bewegen, meestal ’s avonds,  maar kan ook overdag?

Als u bovenstaande kenmerken bij u zelf herkent, is de kans groot, dat u last heeft van  ‘rusteloze benen’ (restless legs, afgekort RLS). De aandoening komt bij 3 tot 10% van de bevolking voor.

RLS kan op elke leeftijd optreden, maar komt het meest voor bij vrouwen boven de 40. Het bewegen van de benen zorgt ervoor dat het vervelende gevoel verdwijnt, maar zodra u met bewegen stopt, kan het snel weer terugkeren. Als u de drang om te bewegen negeert, dan verergert het vervelende gevoel, totdat u vanzelf uw benen weer gaat bewegen. De irritatie in de benen treedt meestal op tijdens rust, vooral ’s avonds en ’s nachts. U kunt door de rusteloze benen een slaaptekort krijgen en daardoor overdag vermoeid zijn.

Hoe wordt RLS vastgesteld?                                                                                   

Er bestaat geen medische test voor het vaststellen van RLS. De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van uw klachten

Waardoor wordt RLS veroorzaakt?

RLS kan primair of secundair zijn.

Secundaire RLS wil zeggen dat de klachten ontstaan door een andere aandoening zoals ijzergebrek,schildklieraandoeningen, slechte nierfunctie, de ziekte van Parkinson, zwangerschap, of door gebruik van bepaalde medicijnen. Bij secundaire RLS moet de onderliggende oorzaak worden aangepakt, daarmee verdwijnen de klachten meestal ook weer.

Primaire RLS wil zeggen dat er géén medische oorzaak is die de klachten veroorzaakt. Een arts zal u in eerste instantie advies geven over uw leefstijl. Als dit onvoldoende resultaat heeft, kan de arts u nog medicijnen voorschrijven om uw klachten en slaaptekort te verlichten.

Echter… Heel vaak zijn bindweefselverklevingen en triggerpoints (spierknoopjes) de veroorzakers van deze vervelende klacht. De fysiotherapeut met specifieke kennis op dit gebied kan de oorzaak van deze verklevingen en spierknoopjes opsporen en met gerichte spier/bindweefseltechnieken de benen ontspannen. Ook de beweeglijkheid van de verschillende gewrichten in de benen worden hierbij onderzocht en zonodig losgemaakt.  U krijgt gerichte huiswerkoefeningen voor een snel en meestal blijvend resultaat.

Als u kampt met primaire rusteloze benen en benieuwd bent of de fysiotherapeut ze ook bij u “uit de knoop” kan halen, bent u voor informatie of het maken van een afspraak van harte welkom op onze website of in de praktijk.

 

Regelmatig schrijven onze therapeuten een column welke verschijnt in de PC55 en op onze website.

Volg daarnaast onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »