Skip to content

Veilig en vitaal thuis

elderly-woman-fell-floor
Mariette

Geschreven door:

Mariëtte

Veilig en vitaal thuis

Het aantal 65-plussers dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt, is in tien jaar met 40 procent gestegen zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL voor 2017. Die stijging is veel sterker dan op grond van de vergrijzing viel te verwachten. Een val heeft vaak grote gevolgen. Bijna de helft van het aantal valongelukken gaat met letsel gepaard. Mensen kunnen hierdoor hun zelfredzaamheid tijdelijk of voorgoed verliezen. Bij acht op de tien ouderen die binnenkomen op een spoedeisende hulp  na een valongeval, was al sprake van een verhoogd valrisico voorafgaand aan de val. Nu we langer thuis blijven wonen, wordt goede voorlichting over valpreventie in de thuissituatie des te belangrijker. Bij voldoende kennis  is preventie en behandeling wel degelijk mogelijk.

Alle factoren die risico verhogend kunnen werken, kunnen in kaart worden gebracht met een valanalyse. De risicofactoren zijn problemen met de mobiliteit, angst om te vallen, visusproblemen, medicatiegebruik en duizeligheid.

Binnen de fysiotherapie werken we aan het optimaliseren van de mobiliteit; spierkracht, conditie, lenigheid, coördinatie en (loop)snelheid. Met het ouder worden nemen de bovengenoemde zaken in meer of mindere mate af. Door gerichte training is het mogelijk spierkracht te behouden en weer op te bouwen na een periode van inactiviteit. Hetzelfde geldt voor conditie en de ander genoemde items.

Om veilig de weg over te steken bij verkeerslichten is een snelheid van 3,2 km/h nodig. Hoe lager de loopsnelheid is, hoe moeilijker het is om balans te houden. Is er onvoldoende balans dan kan een stok of rollator helpen om veilig te lopen. Bij schuifelen komen de voeten nauwelijks van de grond en is de kans om te struikelen groot. Conditie verbeteren en het verbeteren van de doorbloeding naar de benen kan door in een fors tempo buiten een flinke wandeling te maken.

Wilt u weten hoe het zit met uw mobiliteit en risico op vallen? Maak een afspraak met uw fysiotherapeut en we brengen het graag met u in kaart.

Deel deze column
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Lees gerelateerde columns
eGym Fysio-Fit Hapert

Training op maat

Sinds 1 mei leveren we bij Fysio-Fit Hapert krachttraining op maat met de slimme krachtsapparatuur van Egym. Hiermee kunnen we betere zorg garanderen voor onze

Lees meer »